Nota de premsa de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola 19/9/2007

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola - PCDC rebutja la línia MAT (molta alta tensió) per la serra de Collserola i alerta que no és cap solució eficient al problema energètic.

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) rebutja amb rotunditat la proposta del Ministeri d'Indústria d'ubicar les línies aèries de Molt Alta Tensió (MAT) travessant l'espai natural de Collserola.

El gran impacte que suposa la distribució de l'energia a 400 kV sobre el medi natural no pot ser admès en un espai com Collserola, declarat Xarxa Natura 2000 per la Unió Europea per tal de protegir els diversos hàbitats i espècies d'interès natural que aglutina.

Un espai natural amb tanta necessitat de protecció com el Parc de Collserola, fins ara assetjat per centenars de torres elèctriques que omplen la serra, amb la urbanització destructora de natura que ultrapassa els límits de l'espai desprotegit (PEPCo), la recent desaparició de l'últim connector ecològic (Via Verda Sant Llorenç-Collserola) amb l'inici de les obres durbanització del Centre Direccional a Cerdanyola, començades ja les ingents obres per foradar la serra de punta a punta per fer-hi el transvasament d'ATLL (Llobregat-Besós), i un llarg etcètera. No es pot permetre que pateixi més agressions i menys per una obra injustificada de la magnitud i extensió de la MAT, encara que servís per eliminar o substituir les altres torres elèctriques que hi ha avui dia.

La MAT atén interessos monopolístics en el joc de les elèctriques i diverses estratègies polítiques liberals, però en cap cas s'ha demostrat tècnicament que sigui imprescindible o fins i tot necessària per a l'abastiment energètic de la metròpoli barcelonina.

La solució més eficient és la descentralització energètica tal com expressa Ecologistes de Catalunya en l'article "Catalunya: La cultura del no i l'apagada de Barcelona" http://aeec.pangea.org/modules.php?name=News&file=article&sid=434 , per tant no valen excuses de desviar la línia cap a la ronda de Dalt, com promou l'Ajuntament de Barcelona. El que cal és una postura política ferma que replantegi el model d'infraestructures energètic i no es dediqui a aplicar pedaços a tort i a dret.

La PCDC creu que s'ha de trobar solucions per tal de soterrar les actuals torres elèctriques que no passin com és en el cas del Pla Caufec (ara Porta Diagonal), per l'especulació pura i dura de l'espai natural de l'entorn de Collserola.

D'altra banda, el senyor Clos, ara ministre d'Indústria, mostra molt poca sensibilitat per Collserola promovent el pas d'aquesta línia. Sembla no recordar que fa ben poc presidia el Consorci del Parc de Collserola i que en aquell càrrec havia de gestionar i mirar de preservar aquest espai natural. De fet el Consorci ha mirat de promoure a l'igual que la PCDC la declaració de Parc Natural, tot i que sembla que la situació porta prop de dos anys sense avançar gaire per assolir aquesta fita, tot i la promesa del conseller de Medi Ambient i Habitatge de l'anterior govern de la Generalitat.

La PCDC alerta que s'està posposant massa la promesa declaració de Parc Natural de Collserola.

És que ho estan posposant per continuar instal·lant noves infraestructures, urbanitzacions, vials, etc.?

La PCDC exigeix rigorositat i rapidesa en la protecció efectiva de la serra de Collserola, cada cop un pulmó verd més petit de la metròpoli Barcelonina.

Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola

Web oficial de la plataforma No a la MAT